plastikoi-xeirourgoi-kai-i-plastiki-xeirourgiki-simera

Πλαστικοί χειρουργοί και η πλαστική χειρουργική σήμερα

Η πλαστική χειρουργική είναι ένας κλάδος της ιατρικής που κατά καιρούς υπήρξε παρεξηγημένος. Για πολλούς, ένας πλαστικός χειρουργός ήταν απλά κάποιος που έκανε προσθετική στήθους σε διάφορες starlet ή βοηθούσε κύριους και κυρίες κάποιας ηλικίας να κρύψουν από το πρόσωπο και το σώμα τους τα σημάδια της παρόδου του χρόνου. Τα πράγματα όμως πλέον έχουν αλλάξει σημαντικά. Πλέον οι πλαστικοί χειρουργοί χαίρουν μεγάλου σεβασμού και ο κλάδος τους είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Τι έχει αλλάξει όμως τα τελευταία χρόνια κι έχει γίνει μια τόσο σημαντική μεταβολή στην εικόνα που έχει το μεγάλο ποσοστό του κόσμου για τους πλαστικούς χειρουργούς και τη πλαστική χειρουργική;

Οι επεμβάσεις είναι πλέον πιο οικονομικές

Αυτό που κάποτε έκανε πολλούς να απορρίπτουν τους πλαστικούς χειρουργούς ήταν το γεγονός ότι οι πλαστικές επεμβάσεις θεωρούνταν προνόμιο μόνο των διάφορων διασημοτήτων και γενικά αποτελούσαν δείγμα νεοπλουτισμού αλλά και ματαιοδοξίας. Με τον καιρό όμως η επιστήμη της πλαστικής χειρουργικής – κύρια αποστολή της οποίας είναι η αποκατάσταση των ασθενών που έχουν υποστεί εγκαύματα και άλλες παραμορφώσεις οι οποίες μπορεί και να απειλούν τη ζωή τους – εξελίχθηκε και το κόστος των επεμβάσεων μειώθηκε πολύ αφού αυτές έγιναν πολύ πιο απλές.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να αρχίσει να επισκέπτεται τα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών και να συμφωνεί να κάνει κάποια πλαστική επέμβαση. Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι το μειωμένο κόστος σήκωσε το «πέπλο μυστηρίου» που κάλυπτε τη πλαστική χειρουργική και σύστησε αυτόν τον παρεξηγημένο κλάδο στο ευρύ κοινό.

Οι επεμβάσεις είναι πιο απλές και ασφαλείς από ποτέ

Ένας από τους λόγους που η πλαστική χειρουργική δεν είχε καλή φήμη, ήταν το γεγονός ότι οι πλαστικές επεμβάσεις ήταν συνήθως πολύπλοκες διαδικασία οι οποίες είχαν μεγάλη χρονική διάρκεια και απαιτούσαν και μεγάλο χρόνο ανάρρωσης και αποκατάστασης. Επιπλέον, δεν ήταν και σπάνιο το φαινόμενο κάποιος που έκανε πλαστική να κατέληγε με ένα αφύσικο αποτέλεσμα το οποίο και δεν βελτίωνε ουσιαστικά την εικόνα και την εμφάνιση του.

Χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας οι περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις όχι μόνο είναι πλέον πιο απλές από παλιότερα, αλλά πολλές γίνονται με μη επεμβατικές μεθόδους. Το botox για παράδειγμα είναι μια τελείως αναίμακτη μέθοδος καταπολέμησης των ρυτίδων η οποία μπορεί να προσφέρει παρόμοια αποτελέσματα με το λίφτινγκ χωρίς νυστέρι και με μηδενικό χρόνο ανάρρωσης. Γιατροί όπως ο Μουτσούδης Ανδρέας – πλαστικός χειρουργός μπορούν να κάνουν μεγάλες αλλαγές στην εικόνα ενός ασθενή χωρίς αναισθησία και νυστέρι χάρη στον υπερσύγχρονο εξοπλισμό τους.

Επιπλέον, δεδομένου ότι υπάρχει καλή επικοινωνία ανάμεσα στον πλαστικό χειρουργό και τον πελάτη του και ότι ο δεύτερος έχει επιλέξει έναν πλαστικό με ειδίκευση στην επέμβαση που τον ενδιαφέρει να κάνει, οι πιθανότητες να παρουσιαστούν επιπλοκές ή άσχημα αποτελέσματα είναι σχεδόν μηδαμινές.

Οι γιατροί έχουν αποκτήσει κύρος

Όπως είπαμε και πριν, οι πλαστικοί χειρουργοί είναι επιστήμονες, απόφοιτοι ιατρικής, αποστολή των οποίων είναι η αποκατάσταση των ασθενών, γι’ αυτό και τους συναντάμε σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές. Ωστόσο, για πολλά χρόνια οι εφημερίδες και οι ειδήσεις παρουσίαζαν μόνο τις αισθητικές επεμβάσεις που έκαναν κάποιοι πλαστικοί σε διασημότητες, υπονομεύοντας έτσι το έργο και την επιστήμη τους και κάνοντας πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι ένας πλαστικός είναι στην ουσία ένας αισθητικός με πτυχίο ιατρικής.

Τα πράγματα όμως πλέον έχουν αλλάξει και βλέπουμε πως πια προβάλλεται και το επιστημονικό έργο των πλαστικών χειρουργών. Πλέον βλέπουμε συχνά στις ειδήσεις πως ειδικά εκπαιδευμένοι πλαστικοί χειρουργοί βοήθησαν εγκαυματίες και άτομα που είχαν υποστεί τρομερές παραμορφώσεις να κερδίζουν πάλι τη ζωή τους ενώ συχνά τονίζεται και το πρωτοποριακό τους έργο αφού μοναδικές επεμβάσεις όπως μεταμοσχεύσεις προσώπου και δέρματος σε μεγάλη έκταση του σώματος τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής από τα μέσα ενημέρωσης. Με άλλα λόγια, οι πλαστικοί χειρουργοί πλέον είναι αξιοσέβαστοι επιστήμονες και δεν θεωρούνται γιατροί δεύτερης διαλογής.